onsdag 30 november 2016

Kalixvanten

Även om jag inte visat mig här så mycket så har jag faktiskt stickat en del under tiden.
Bl.a Solveig Larssons fina "Kalixvanten".

Bild: Solveig Lasson


Det har länge funnits en idé om att sticka upp Kalixvanten och ha den till försäljning i några exemplar på hantverksbutiken Made in Kalix.

När jag sedan kom i kontakt med Katarina Karlsson, Jakobgården, och hennes härliga, lokalproducerade finullgarn, föddes idén om ett färdigt vantpaket med mönster och handfärgat garn.

Men det här med produktutveckling är ingen snabb process...inte när det gäller mig i alla fall... ;)

Jag ville gärna att vantpaketet skulle innehålla mönster och garn som räcker till ett par vantar i valfri storlek från XS till XL.

Så med tillstånd av Solveig har jag anpassat hennes mönster (som finns att ladda ner gratis på nätet) till att passa 2016 års finullgarn från Jakobgården.


Just denna upplaga av mönstret finns bara i detta vantpaket.

Förutom mönstret innehåller paketet alltså handfärgat finullgarn som räcker till ett par fina vantar.

I kitet följer också med lite information om uppkomsten av Kalixvanten och vad som inspirerat Solveig. Det är Solveigs man Leif som så fint skrivit ihop och delat med sig av historien till mig.

Så här skriver Leif:

KALIXVANTEN
Om hur KALIXVANTEN skapades.

1998 började KALIXVANTENS skapare SOLVEIG LARSSON att sticka vantar. Det var i samband med de långa väntetiderna för strålbehandling på sjukhuset i Umeå, då hon prövade olika aktiviteter och till slut hittade ett vantmönster i en veckotidning. Då hon som nybörjare märkte att hon kunde sticka även tummen så att den blev bra, tändes hennes stora intresse för vantstickning.
Efter något år utvecklades handarbetet till att även designa mönster till vantar.
Hon läste om kvinnor och män som gjort betydande insatser för att föra vanttraditioner och detta handarbete vidare. En av de första böckerna som Solveig studerade var ”Stickat från Norrbotten”.  Där upptäckte hon tusenkonstnären VIFAST BJÖRKLUND från Överkalix,som hon sett spela folkmusik på Englundsgården i Kalix. Vifast hade använt sig av gamla mönster till sina mössor, en stickad, en virkad. Båda dessa mössor finns på Nordiska muséet i Stockholm (men inget vantmönster).
Solveig designade då ett mönster till ett par vantar med inspiration från Vifasts röda mössor med svarta mönster och kallade vantarna och mönstret för
KALIXVANTEN.
År 2004 utlyste veckotidningen Allers en riksomfattande VANTTÄVLING. Kravet var att vanten skulle vara lättstickad och mönstret tilltalande. Solveig skickade in KALIXVANTEN. I nr 43 2005 kom resultatet. 11 vinnare utsågs, en som nr ett, övriga tio som nr 2. Priset bestod i garn, vilket sporrade till nya vantmönster och mer stickning.
2007 bidrog Solveig verksamt till spridandet av vantstickningen popularitet, genom att lägga ut KALIXVANTEN som gratismönster på hennes HEMSIDA.
Väldigt många har använt sig av hennes mönster, de allra flesta genom att uppge vem som designat mönstret.Många har efter start med KALIXVANTEN gått vidare både med sin stickning och många även genom att skapa egna mönster. 

Här finns också en länk till Solveig Larssons hemsida där du kan läsa mer om Vifast Björklund som gjort mössan som inspirerat Solveig.

Mönster, garn och lite att läsa. Lite pyssel med paketering och märkning.
Ni ser att detta är inte gjort i en handvändning.

Men nu finns i alla fall några färdiga paket till försäljning i butiken.

Nå, men vanten då?
Som sagt, har stickat några par för att vara säker på storlek, maskantal och stickstorlek
Här ser ni resultatet.Totalt 6 par innan jag kände mig redo att skriva ner på papper.

Bestämde mig för att stickor 3 mm kändes bäst.
Till en vante går det ca 60-90 g (två färger) beroende på storlek.

Vantpaketet har nu funnits i butiken några dagar och det verkar finnas efterfrågan.
Så det känns roligt att kunna meddela att jag lyckats lägga vantarna (hi,hi!) på de allra sista härvorna av 2016 års omgång av finullgarn från Jakobgården.Det räcker till några fler paket. Julklappstips! Både att ge bort till någon stickintresserad eller varför inte till dig själv?

Som av en händelse har jag ännu ett vantpar på stickorna. Den här gången i rött och vitt.


Vanten är rolig att sticka och går snabbt eftersom mönstret är enkelt och du lär dig det utantill på en gång.

Oj, vilket långt inlägg det blev om bara en vante! Kanske dags att sticka lite :)

Vi ses!

2 kommentarer:

 1. Fina vantar! Trevligt med stick-kit med lokalanknytning!

  SvaraRadera
 2. Så vakker votter. Deilig med strikkepakke... jeg liker.
  Herlige farger har du brukt.
  Tak deg for link og oppskrifter. Jeg vil veldig gjerne
  prøve... etter jul :-)) God adventstid deg og dine.
  Hilsen fra Viola

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...